wybierz język:
visitors: 0004025
Aktualności
Informacje o firmie
Królik żywy
Mięso królicze
Fermy
Potrawy
Linki
Adres
Oferta Mięso królicze
Walory odżywcze mięsa

Mięso królicze zaliczane jest do mięs białych, nie ma swoistego zapachu, a tuszki charakteryzują się pełnym, zwartym umięśnieniem o małym udziale tłuszczu śródmięśniowego i międzymięśniowego. Charakteryzuje się dużą smakowitością i wysokimi walorami odżywczymi.

Mięso jest jednym z najistotniejszych składników diety człowieka, gdyż pozwala na dostarczenie odpowiedniej ilości niezbędnych składników odżywczych, głównie aminokwasów egzogennych, które dostarczane są do organizmu tylko w postaci białka zwierzęcego, a bez nich nie może on normalnie rozwijać się i funkcjonować.

Do takich aminokwasów zalicza się: walinę, leucynę, izoleucynę, fenyloalaninę, tryptofan, lizynę, treoninę i metioninę.

W porównaniu z mięsem innych gatunków zwierząt hodowlanych, tuszki królicze zawierają więcej odżywczego białka (19-25g) oraz innych składników pokarmowych, a mniej wody i nasyconych kwasów tłuszczowych. Stąd ich wysoka wartość biologiczna. Zawartość tłuszczu jest niska (ok. 3%), a ewentualne odchylenia są uzależnione od wieku zwierzęcia i sposobu żywienia.

Mięso królicze zawiera stosunkowo dużo kwasów tłuszczowych nienasyconych, które są łatwiej przyswajane przez organizm niż nasycone kwasy tłuszczowe. Zawartość cholesterolu jest niewielka, około 35 - 40 mg, co ma istotne znaczenie głównie w żywieniu osób ze schorzeniami układu krążenia, cierpiących na skazę białkową, a także chorych na cukrzycę.

Ponadto cechuje się dużą zawartością mikroelementów (sole żelaza 2,9mg/100g mięsa, wapnia 13mg/100g, magnezu 21mg/100g, potasu 200mg/100g, cynku 0,51mg/100g i manganu 0,021mg/100g) i witamin, głównie z grupy B (niemal dwukrotnie wyższa niż w mięsie drobiowym).








W naszej ofercie

  • mięso świeże
  • mięso mrożone
  • elementy królicze
  • sposób pakowania wg. wymogów klienta



Tabela

Porównanie zawartości białka, składników mineralnych i cholesterolu w mięsie różnych gatunków zwierząt hodowlanych przedstawiono w tabeli.

Rodzaj mięsa białko składniki
mineralne
cholesterol
w 100g mięsa
Wołowina 15% 0,85% 37-48 mg
Wieprzowina 20% 0,75% 66-72 mg
Baranina 12,5% 0,9% 78 mg
Cielęcina 20,2% 1,2% 38-83 mg
Mięso kurze 19,5% 1,37% 75-105 mg
Mięso królicze 21% 1,39% 35 mg



Potrawy

Zapraszamy do zapoznania się z potrawami z mięsa króliczego... więcej »

design: Intelis Media 2007 do góry    |     strona startowa    |